26 juni 2018
Tweedaagse opleiding | 26 juni & 3 juli 2018 | Green Village, Nieuwegein

Coachen in de Zelforganisatie

Uitverkocht

Coachen in de Zelforganisatie

Uitverkocht
26 juni 2018
Green Village, Nieuwegein
Details
* Deze editie is uitverkocht. Meld u nu aan voor de volgende editie op 3 en 10 oktober 2018 *
 

Hoe geeft u leiding aan zelforganiserende teams in de praktijk?

Veel organisaties in de zorg en de publieke sector maken de omslag naar werken in zelforganiserende en regelvrije teams. Als manager krijgt u te maken met een nieuwe, meer coachende manier van leidinggeven.

Voorheen stuurde u op:

   ⇒ kosten
    afspraken
   ⇒ en protocollen

Nu moet u er voor zorgen dat uw teamleden:

    zelf nadenken
    beslissen
    en verantwoordelijkheid nemen

 

Jan de Vuijst
Executive coach en hoogleraar
aan de Universiteit van Tilburg 

Elise van Doorne
Organisatie- en arbeidspsycholoog
en coach

Alex Boon
Stemdocent en 
presentatietrainer

 

Paradoxaal genoeg vraagt zelforganisatie juist om meer ‘sturing’ dan voorheen

U moet uw medewerkers de weg wijzen in belangrijke thema’s zoals kwaliteit, eigen regie en vakmanschap. U moet ervoor zorgen dat hun intrinsieke motivatie positief wordt gestimuleerd. Maar hoe beïnvloedt u deze zogenaamde ‘onderstroom’ bij uw teamleden zodat zij zelf de beoogde resultaten behalen?

Dit vergt iets van de houding en gedrag van zowel u als uw medewerkers.

Tijdens de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie krijgt u van onze gecertificeerde coaches een gedegen voorbereiding op deze nieuwe managementrol. 

 

Door middel van theorie, praktijkvoorbeelden en rollenspellen leert u:

  • Wat de fases en de valkuilen zijn van zelforganiserende teams en uw veranderde rol daarin
  • Hoe u met uw teams werkafspraken maakt en besluiten neemt
  • Met welke onderscheidende vragen u intrinsieke motivatie kunt beïnvloeden
  • Hoe u zelforganisatie en persoonlijk leiderschap van uw teamleden kunt stimuleren
  • Hoe u empatische coachingstechnieken inzet om conflicten om te buigen tot iets positiefs
 
Bekijk hier het programma van de tweedaagse opleiding Coachen in de Zelforganisatie en meld u aan! Wilt u weten of deze opleiding ook voor u geschikt is of wie u voor gingen? Neem dan contact op met Hellen Dankers
(hellen.dankers@bsl.nlof vul het interesseformulier in.

 
Wat zeggen deelnemers over de voorgaande editie?

"Aha momenten"

"Het gevoel dat alles hiermee op z’n plek valt"

"Praktijk gericht, veel persoonlijke aandacht"

"Inspiratie, duidelijk no-nonsense en toepasbaar"

"Concrete plannen om morgen mee te starten in sturing en juist niet sturen van teams"

Lees meer +
Dag 1
Dinsdag 26 juni 2018
Onder leiding van Jan de Vuijst (Docent leiderschap) en Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach)
 
09.00   Ontvangst met koffie en thee
     
09.30    Opening en uitleg van de dag
   

Het oefenen van praktijkvoorbeelden staat in deze opleiding centraal. Daarnaast krijgt u theorie, vaardigheden en technieken aangereikt die u helpen om te gaan met de belangrijkste valkuilen uit de praktijk.

    Rode draad: Hoe beïnvloedt u het gedrag van uw teamleden zodat zij de resultaten behalen
     
10.15  

Hoe voorkomt u een slechte start? Fases en onderliggende weerstand

   

In welke mate zijn uw teams zelforganiserend? Waar lopen teams in de praktijk in fases tegenaan? Moet iedere teamleider coach worden? Wat zijn pseudoteams en welke instrumenten helpen u om te gaan met onderliggende weerstanden?

   

Ter illustratie: U als coach geeft meer ruimte, en dacht dat dat ook was wat de werkvloer had gevraagd, maar de hakken gaan meteen in het zand. Hoe kan dat? En hoe krijgt u uw medewerkers zo ver dat ze wíllen ‘zelforganiseren’?

     
11.15   Koffie- en theepauze
     
11.30  

De bovenstroom: werkafspraken maken en besluiten nemen

   

Hoe ontwikkelt u een zelforganiserend team? Welke kaders moeten er zijn om het team optimaal te laten functioneren? Wie stelt de kaders en hoe? ‘Hebben we een begroting nodig? Hoe vaak vergaderen we? Hoe richten we werkoverleggen in? Wat als iemand niet goed functioneert?’

   

Ter illustratie: Een medewerker valt uit en uw team moet zelf de zondag inroosteren. Hoe begeleidt u het proces als niemand zich aanbiedt?

     
12.45   Lunch
     
13.45   De nieuwe rol van leidinggevende van zelforganiserende teams
   

Als manager nam u altijd de beslissingen. In een zelforganisatie doen medewerkers dat zelf. Uw rol wordt er een op afstand en u wordt coach of u stelt een coach aan. Wat betekent dit voor uw taken en rol in de praktijk? Hoe geeft u richting en stelt u grenzen? Hoe laat u het team zelf sturen? Wat moet u vasthouden en wat moet u loslaten?

   

Ter illustratie: Uw team mag € 10.000,- minder uit te geven dit jaar. Hoe kunt u eraan bijdragen dat uw team het budget opstelt, bewaakt en de besparingen realiseert?

     
15.00   Koffie- en theepauze
     
15.15   De onderstroom: drijfveren herkennen en het belang van empathie
   

Zorgmedewerkers kiezen bewust voor dit vak. Maar soms zijn ze inspiratie kwijt, moe of teleurgesteld. Dan helpt het om op zoek te gaan naar waarom je dit werk doet. Hoe kunt u hierbij de juiste vragen stellen en inspiratie ophalen bij uw mensen?

   

Ter illustratie: u heeft het verhaal van de verandering oprecht en geduldig nu al drie keer uitgelegd, maar de boodschap lijkt maar niet binnen te komen op de werkvloer, in uw team. Kennelijk werkt het zo niet, maar hoe dan wel?

     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
    Bekijk hier het programma van dag 2 op dinsdag 3 juli 2018.
Lees meer +
Dag 2
Dinsdag 3 juli 2018
Onder leiding van Elise van Doorne (Organisatie- en arbeidspsycholoog en coach) en Alex Boon (Stemdocent en presentatietrainer)
     

09.00

 

Ontvangst met koffie en thee

     
09.30    Terugkoppeling op dag 1 en korte uiteenzetting van dag 2
   

Vandaag gaat u nog meer oefenen en leert u in kleine groepen coachende technieken die u helpen leiding te geven aan zelforganiserende teams.

     
10.00  

In een carrousel oefent u essentiële vragen en gedragingen die helpen bij ‘empathisch coachen’

   

Uw medewerkers moeten zélf de juiste keuzes maken. Het gaat niet om hoe u dat doet, want trucjes werken niet. U moet wel weten wat u belangrijk vindt en dit benoemen en bevragen.

   

Rollenspel voorbeeld: Hoe kunt u intrinsieke motivatie beïnvloeden op basis van onderscheidende vragen? Hoe helpt feedback uw medewerkers hun eigen keuzes te maken? Wanneer staat u fouten toe en wanneer grijpt u in?

     
   

Hoe zit het met uw eigen onderstroom?

   

U maakt een afspraak, en krijgt als antwoord ‘ja’, maar u voelt ‘nee’. Wat gebeurt hier? Hoe zit het met uw zelfreflectie? Wat vindt ù belangrijk? Wat zijn ùw drijfveren? 

   

Rollenspel voorbeeld: Uw teamleden hebben een project uitgevoerd op een manier die in uw ogen niet handig is. Wat doet u? En wat gaat u anders doen zodat het team het anders gaat doen? 

     
    Lunch
     
    Hoe stimuleert u persoonlijk leiderschap bij uw medewerkers?
   

Krachtig persoonlijk leiderschap vraagt dat iemand bewust de leiding neemt over het inzetten van zijn of haar kwaliteiten, ze inzet wanneer dit effectief is en ze achter houdt wanneer ze niet bijdragen aan het realiseren van de doelen.

   

Rollenspel voorbeeld: Hoe krijgt u uw medewerkers uit de reactieve modus? Hoe kunt u medewerkers overtuigen hun eigen kwaliteiten optimaal te benutten?

     
    Hoe gaat u om met conflicten en weerstand in de zelforganisatie? 
   

In de zelforganisatie worden teams niet gedreven door regels, maar gaan met elkaar in discussie en met u om hun doel te bereiken. Dit kan soms leiden tot conflicten. 

   

Rollenspel voorbeeld: Ongelijkwaardigheid in een team kan tot scheve gezichten leiden. Wat als er bijvoorbeeld taken blijven liggen in het team omdat iedereen werk doorschuift naar de ‘specialist’? Hoe kunt u dan de geleerde technieken van het ‘empatisch coachen' inzetten om conflicten om te buigen tot iets positiefs?  

     
16.00   Opstellen actieplan voor na de tweedaagse opleiding
     
16.30   Afsluiting, borrel en mogelijkheid om te netwerken
     
Lees meer +
Sprekers

Jan de Vuijst is een van dé experts in Nederland op het gebied van leiderschap met een berg aan ervaring in management en zorg. Het beïnvloeden van mensen blijkt in de praktijk best ingewikkeld te zijn. Op een inspirerende manier gaat De Vuijst en zijn team van zorgvuldig geselecteerde coaches 2 dagen met u de diepte in. Samen met hen werkt u aan zaken als empathie, zelfreflectie en intuïtie, maar ook aan strak orde handhaven en omgaan met weerstand. Dat gebeurt in een kleine setting van maximaal 35 deelnemers waarbij u in kleine groepjes werkt aan casuïstiek en rollenspellen.

     

Jan de Vuijst Elise van Doorne Alex Boon
Lees meer +
Prijs & Informatie
Datum en locatie: 

Dinsdag 26 juni en 3 juli 2018

Het Koetshuis, Green Village
Blokhoeve 7 
3438 LC Nieuwegein (routebeschrijving)

Prijs en voorwaarden: 

€ 1.099,- per persoon (excl. btw) | Standaardprijs voor de primaire doelgroep*

* Primaire doelgroep: bestuurders, managers, leidinggevenden, professionals en overige geïnteresseerden in de volgende branches en sectoren: gezondheidszorg, zorg en welzijn, publieke sector, gemeentes, politiek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep behoort, mail dan gerust naar Hellen Dankers (portfoliomanager) via hellen.dankers@bsl.nl. Uw aanmelding wordt beoordeeld door de organisatie. Wanneer u niet behoort tot de primaire doelgroep, behouden wij ons het recht om contact met u op te nemen om uw aanmelding te bespreken. Dit is ook van toepassing op eventuele plaatsvervangers.

Aanmelden: 

Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijfformulier.

Klantenservice (inschrijving / aanmelding)
T: (030) - 638 3638
E: aanmelder@bsl.nl

Congres ontwikkelaar (inhoudelijke vragen)
Hellen Dankers
E: hellen.dankers@bsl.nl

Eventcoordinator (inschrijving / aanmelding)
Manouk Mens
T: 030 - 638 36 39  
E: manouk.mens@bsl.nl

Annuleringsvoorwaarden: 

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. (incl. btw) aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. (incl. btw). Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 100,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p. (incl. btw). Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken. 

Lees meer +