13 december 2017
Masterclass | | Hotel Houten

Leiderschap in tijden van disruptie

In 5 stappen naar echte vernieuwing

Leiderschap in tijden van disruptie

In 5 stappen naar echte vernieuwing
13 december 2017
Hotel Houten
Details

 

Disruptie is nog steeds onbekend, iedereen geeft er een andere invulling aan en technologie wordt nog steeds als belangrijkste vorm gezien. Veel organisaties worstelen met de vraag wat kan ik morgen anders doen? En hoe kan ik vernieuwen met respect voor het oude?

Het begrip disruptie wordt vaak overschat of dan in ieder geval de mate waarin u het kunt beheersen. En hoewel er zeker branches zijn waarvoor algehele disruptie van alles wat ze tot nu toe deden inderdaad de enige manier is om te overleven, is de werkelijkheid meestal veel complexer. Denk bijvoorbeeld aan zorginstellingen waarbij men toch al snel tegen beperkingen aanloopt als afhankelijkheden van tijd en locatie, beperkte rechten en gebruikersvoorwaarden. Of juist oneindig veel eenvoudiger, het is maar hoe u het bekijkt. In ieder geval schept het streven naar ‘disruptief zijn’ vaak voor onrealistisch verwachtingen. 

Hoe kunt u als leidinggevende omgaan met de belemmerende kaders die de hervorming van de zorg in de weg staan? Hoe komt u tot nieuwe spelregels die bevorderen in plaats van belemmeren? En hoe kan uw organisatie innovatiever worden?

 

Tijdens dit seminar, in samenwerking met Menno Lanting, leert u disruptie voor te blijven:

 • Ontdek in de ochtend welke technologische ontwikkelingen u als management de komende jaren kunt verwachten;
 • Hoor van diverse experts, waaronder Hein Abeln, hoe de werkelijke uitvoering van verandering bij hen heeft plaatsgevonden;
 • Leer in de middag deze ontwikkelingen te vertalen naar uw eigen organisatie en binnen uw eigen manier van leidinggeven, zodat ook uw organisatie innovatiever wordt;
 • En ga in 5 stappen naar echte vernieuwing.
 
Inclusief het Top 3 managementboek De disruptieparadox van Menno Lanting t.w.v. €20,-. Schrijf nu in.
Schrijf u nu in voor de Masterclass Leiderschap in tijden van disruptie en ga in 5 stappen naar echte vernieuwing!
Lees meer +
Programma
 
09.30   Ontvangst met koffie en thee
     
10.00    Opening door dagvoorzitter Joost Hoebink
     
10.15  

Technologische ontwikkelingen van de toekomst | Wat u als leider van een (zorg)organisatie kunt verwachten 

    Door Peter Ros - Trendwatcher
   

Op dit moment staan we aan de vooravond van een nieuwe revolutie: Het tijdperk waarin technologie en mensen versmelten. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen op het gebied van nano- en DNA-technologie, kunstmatige intelligentie, 3D-printing, energieopwekking en nieuwe gedistribueerde netwerken zoals blockchain. 

   

Snel goedkoper en daardoor ruim beschikbare wordende technologie jagen o.a. binnen de zorg  twee metatrends aan, decentralisatie en hyperpersonalisatie, die de manier beïnvloeden waarop deze sector ingrijpend zal veranderen. We weten niet hoe het zich zal ontvouwen, maar één ding is zeker: het antwoord erop moet geïntegreerd en doorwrocht zijn, en vraagt om betrokkenheid van alle belanghebbenden (overheden, organisaties, academici en de maatschappij).

   

U krijgt inzicht in:

 • Apps, nanotechnologie, fotonica, CRISPR, regeneratieve geneeskunde, robotica, biohacking en DIY de gevestigde orde bedreigen
 • Mogelijkheden voor een nieuw en nog gezonder systeem
     
11.00   Koffie- en theepauze
     
11.20  

Hoe gaat …. om met disruptie? | Omzetten van belemmeringen in kansen in de praktijk

   

Tijdens dit onderdeel zult u kennismaken met een aantal casussen uit de praktijk. U leert van organisaties, waar vernieuwende veranderingen zijn ingevoerd of nog worden ingevoerd, hoe zij om zijn gegaan met disruptie. Er wordt antwoord gegeven op vragen als: Hoe gaan zij om met de belemmerende kaders die hervorming van de zorg in de weg staan? Hoe komen zij tot nieuwe spelregels, die bevorderen i.p.v. belemmeren? En hoe zag hun werkelijke uitvoering van verandering er uit?

     
   

Praktijkcase | Hoe kunnen ziekenhuizen omgaan met disruptie?

Hein Abeln - Bestuursadviseur

De ziekenhuiszorg staat volgens Hein Abeln nog maar aan het begin van de grote disrupties. In de portfolio, in de organisatie van de zorg, in de besturing. Driver achter die golf van creatieve veranderingen is de veranderende rol van de patiënt en het aanbod van (nieuwe) spelers in de zorg die deze nieuwe patiëntenrol aanwakkeren. Ziekenhuizen hebben veel te kiezen (en veel te verliezen).

Naast theoretische concepten als die van Porter en Christensen zal Hein ingaan op veel verschillende praktijkvoorbeelden. Denk hierbij aan de invloed van disrupties op de strategie, besturing en het management van ziekenhuizen en wat toezichthouders, bestuurders, medici, managers en beleidsmedewerkers ervan zouden moeten willen weten:

 • wat verandert er in de ziekenhuiszorg?
 • wat betekent dat voor de strategie?
 • hoe spelen wij (ziekenhuis en medici) in op de disruptive changes?
 • wat betekenen de disrupties voor de organisatie van de zorg?
 • hoe zorg ik dat we er binnen mijn taakveld (toezichthouders, bestuurders, medici en managers/beleidsmedewerkers) goed mee leren omgaan?
     
   

Praktijkcase | Disruptievoorbeeld uit de medische diagnostiek

Harjan van Dam - Bestuurder Certe

Technologische veranderingen, regie van de patiënt, (big)data en veranderingen binnen de zorg zelf, denk alleen maar aan de zgn. ‘marktwerking’, maken dat laboratoria wel disruptief moeten zijn. En de bemoeienissen vanuit wet- en regelgeving helpen hierbij niet. (Af)Wachten is geen optie, daarom is Certe zelf aan de slag gegaan in samenwerking met anderen. Samenwerken in netwerken van zorg is een randvoorwaarde voor betere (patiënten)zorg.

     
   

PraktijkcaseDisruptievoorbeeld vanuit de Jeugdzorg

Linda Terpstra - Fier

De transitie en transformatie bieden kansen. Maar binnen de jeugdzorg moeten we ons altijd blijven afvragen of een kind en een gezin daadwerkelijk beter worden van wat we doen. Daar moeten we alles voor inzetten, ook als dat betekent dat we integraal over de maatschappelijke velden moeten heen werken. Het nieuwe denken gaat om de meest effectieve zorg, niet om domeinen. Doen wat nodig is, vraagt om een holistische, integrale en sectoroverstijgende benadering. Ontdek wat de benadering van Fier is.

     
13.00   Lunch
     
14.00   De disruptieparadox | Het inrichten van de organisatie en uw eigen leiderschap
    Menno Lanting 
   

Als organisaties ten onder gaan, is dat maar zelden een direct gevolg van disruptie, oftewel van een innovatie die de bestaande markt compleet verdringt. De oorzaak is eerder dat organisaties lang niet altijd meer in staat zijn om op een onderscheidende en winstgevende manier te anticiperen op de snel veranderende behoeften van consumenten. En hierin zit de grote paradox voor de gevestigde partijen, want hoe gaat u op een disruptieve manier een superieure klantbeleving realiseren als u daar in uw huidige werk al niet in slaagt?

    Menno Lanting onderzocht het fenomeen disruptie en hoe organisaties ermee omgaan. Zijn boek “De disruptieparadox” ontkracht de mythe van disruptie.
   

Tijdens dit onderdeel schetst Menno de verborgen paradoxen.

     
14.30   De werkelijke uitvoering van leidinggeven aan disruptie | In 5 stappen naar echte vernieuwing
   

Hoe kan disruptie echt aangepakt worden?

Stap 1: Los problemen op
Stap 2: Verbeter de zwakke schakel
Stap 3: Ga voor klein
Stap 4: Naar werkelijke zelfsturing
Stap 5: Versnel de innovatie

    Tijdens dit onderdeel gaat Menno op praktische wijze aan de slag met de deelnemers.
     
16.00    Borrel en mogelijkheid tot netwerken
     
     Bovenstaand programma is onder voorbehoud van wijzigingen
Lees meer +
Sprekers

Joost Hoebink

X

Joost Hoebink

Dagvoorzitter, presentator en gespreksleider

Joost Hoebink is dagvoorzitter. 'Als dagvoorzitter, presentator en gespreksleider heb ik sinds 2002 ruim duizend keer het podium beklommen. En altijd met evenveel energie! Ik vind het geweldig om een bijeenkomst in goede banen te leiden, evenementen te presenteren en de kern van een discussie naar boven te halen. Altijd: heel interactief. Stilzitten kan niet!'

Lees meer
Menno Lanting auteur Disruptieparadox adviseur en leiderschapsexpert

Menno Lanting

X

Menno Lanting

bestseller auteur, adviseur en leiderschapsexpert

Menno Lanting geldt als dé expert op het gebied van de impact van digitale technologie op leiderschap, ondernemerschap en hoe wij werken. Meer dan 60.000 mensen lazen zijn bestsellers ‘Connect!', ’Iedereen CEO’, ‘De slimme organisatie’, ‘Lead with a Tweet en ‘Olietankers en speedboten’. Voor dit laatste boek interviewde hij wereldwijd 100 inspirerende en innovatieve ondernemers en leiders over hun kijk op ondernemen, samenwerken en leidinggeven in het netwerktijdperk. Eerder was hij bijna 10 jaar in diverse managementfuncties werkzaam voor het leiderschapsinstituut de Baak.

Lees meer

Peter Ros

X

Peter Ros

Trendwatcher

Peter Ros heeft uitgesproken ideeën over technologische ontwikkelingen en de impact daarvan op de samenleving. Hij behoort op dit gebied tot de topsprekers in Nederland, maar noemt zichzelf liever geen trendwatcher of futurist. Wat hem bijzonder maakt is het feit dat hij vooral aangeeft hoe de maatschappij optimaal kan profiteren en gebruikmaken van alles wat er op ons afkomt. Van nano- en neurotechnologie tot fotonica, robotisering en kunstmatige intelligentie.

Lees meer

Hein Abeln

X

Hein Abeln

Bestuursadviseur

Bestuursadvies over strategie, samenwerking en fusies, de besturing en het verandermanagement voor ziekenhuizen en hun toezichthouders is zijn specialisatie. 
"Ik heb mij toegelegd op participatieve veranderstrategieën: ik verbind graag en met enthousiasme verschillende belangen door een goed procesverloop en objectieve en duidelijke adviezen. Onderzoeken, evaluaties en beleidsconferenties maken daar deel van uit. Het fascineert mij om samen voor organisaties een mooiere toekomst te creëren: mooier voor de patiënten én mooier voor de professionals."

Lees meer

Harjan van Dam

X

Harjan van Dam

Als Raad van Bestuur is Harjan eindverantwoordelijk voor Certe. Een directieraad ondersteunt en adviseert hem hierbij.

drs. Harjan (J.H.R.) van Dam MSc haalde zijn eerste master, Bewegingswetenschappen, aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en halverwege de jaren ’90 behaalde hij zijn tweede master, Bedrijfskunde, aan Nyenrode Business Universiteit. Deze studies ondersteunden de stappen binnen zijn carrière die ging van commerciële sales functies binnen de gezondheidszorg, via verschillende management functies binnen Univé tot directeur van bv SPORT in Leeuwarden en directeur van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU).

Lees meer
Linda Terpstra

Linda Terpstra

X

Linda Terpstra

Linda Terpstra (1955) is geboren en getogen op Curaçao te Willemstad. Zij studeerde aan de lerarenopleiding biologie en gezondheidskunde en aan de Rijksuniversiteit Sociale Pedagogiek. Zij is voorzitter Raad van Bestuur van Fier. Fier is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties met ongeveer 375 medewerkers.

Lees meer
Lees meer +
Prijs & Informatie
Datum en locatie: 

13 december 2017, Hotel Houten

Prijs en voorwaarden: 

€ 599,- per persoon (excl. btw) | Standaardprijs voor de primaire doelgroep.

€ 999,- per persoon (excl. btw) | standaardprijs voor de niet-primaire doelgroep*

Inclusief het Top 3 managementboek De disruptieparadox van Menno Lanting t.w.v. €20,-.

 

Doelgroep:

Directie, Raad van bestuur, Raad van toezicht, (zorg)Manager, Controller, Hoofd en medewerkers Financiën, Hoofd en medewerkers Kwaliteit, Research & Development, HR manager, Hoofd en medewerker inkoop  

Twijfelt u of u tot de primaire doelgroep voor deze masterclass met Menno Lanting 'Leiderschap in tijden van disruptie' behoort, mail dan gerust naar yefke.patiwael@bsl.nl.

 

Tijdens deze masterclass ontmoet u:

 • Eleos ggz
 • Gelre ziekenhuis
 • Gemeente Rheden
 • GGzE
 • Groene Hart Ziekenhuis
 • Noordwest Ziekenhuisgroep
 • Openbaar Ministerie
 • RINO Zuid
 • ROC ID College
 • Stichting Dichterbij
 • Stichting Schakelring
 • Tijs Interim Management
 • Windesheim Flevoland
Aanmelden: 

Schrijf u gemakkelijk in via het inschrijfformulier

Annuleringsvoorwaarden: 

Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot vier weken voor aanvang van het event, dan brengen wij € 50,00 p.p. (incl. btw) aan administratiekosten in rekening. Bij een meerdaagse masterclass of congressen met een deelnameprijs vanaf € 750,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 250,00 p.p. (incl. btw). Bij een masterclass of congres met een deelnameprijs van minder dan € 100,00 p.p. (excl. btw) bedragen de administratiekosten € 35,00 p.p. (incl. btw). Meldt u zich binnen vier weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering ook een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.  

Lees meer +